Hvalstad-kvinnen Tone Bryn (47) sa opp jobben som forskningsdirektør for å leve ut en helt spesiell søt gründerdrøm.
Det handler om bier og bivoks der Bryn står i laboratoriet på Fekjan i Asker. Her lager hun hudpleieprodukter.
Jeg hadde ledd om noen for tre år siden sa at jeg skulle lage mine egne hudpleieprodukter. Men her er jeg og stortrives, sier hun.
Skoleflink med toppkarakter
Bryn var en skoleflink og pliktoppfyllende jente med gode karakterer.
Hun ville først bli veterinær, før det viste seg at hun var allergisk. Dermed endte det med studier i farmasi der hun endte med å ta hovedfag med den beste karakteren det er mulig å få – nemlig 1,0.
Videre ble det doktorgrad som handlet om immunforsvaret, særlig med henblikk på hiv og kreft.
Karrieren gikk så videre til jobb i flere ulike legemiddelselskaper. Hun har hele tiden jobbet med klinisk utvikling innen kreft, og har hatt ansvar for flere pasientstudier.
Jeg vil jobbe med biene
Vendepunktet kom med COVID. I august 2020 fikk hun korona, noe som betød et skifte på flere områder.
– Jeg er en veldig energisk person som har et høyt tempo. Plutselig måtte jeg holde meg helt i ro i isolasjon. En venn av meg spurte meg på det tidspunktet: Hva er det du egentlig vil? Jeg følte selv det var noe som manglet. På det tidspunktet hadde jeg ved siden av jobben vært birøkter i fire år.
– Plutselig raste det gjennom hodet mitt. Jeg vil jobbe med biene mine! Jeg vil grave i jorden og gå med gummistøvler. Jeg vil utvikle sunne og næringsrike hudpleieprodukter med ingredienser fra mine egne bier!
Først veide hun litt frem og tilbake. Det avgjørende ble da sjefen ga henne beskjed om at: Vil du tilbake hit, så skaper vi en stilling for deg!
– Det ga meg den tryggheten jeg trengte, sier Bryn. Gründeren bor på Hvalstad med en sønn og en datter på 14 og 19 år.
Hun hadde hatt en liten smak på gründertilværelsen før. Med sin daværende mann Harald James Otterhaug kjøpte hun Mykje Meir i Asker. De etablerte også crossfit-trening i Sandvika sammen og overtok et slikt treningssted i Oslo. Hun skilte seg, og har solgt seg ut av alt dette. Hun sa heller aldri opp jobben i legemiddelselskap da hun drev på med crossfit-etableringene.
Solgte hytta og satte i gang
Med hudpleieprodukt selskapet er det derimot all inn.
– Jeg sa opp jobben 1. februar 2021, samme dag som jeg stiftet BeeKi AS
Hytta 47-åringen hadde i Valdres ble solgt for å finansiere oppstarten, og hun er også med på gründerkurs i regi av Kvinner i Business. Bryn kjøpte domenenavn, og gjorde alle andre nødvendige formelle ting.
Den nybakte gründeren har også tatt diplomoppgave i organisk hudpleieproduksjon og «business management cosmetics».
Etter et opphold i lokaler på Hvalstad museum sitter hun nå på Fekjan. Hun har ingen ansatte, bare seg selv så langt. BeeKi AS ble registrert som selskap 2. februar 2021.
Bikuber har hun blant annet på Asker museum. Fra august 2022 var laboratoriet på plass på Fekjan.
En nettbutikk er oppe og står, og Hvalstad-kvinnen har så langt utviklet to produkter som er godkjent for salg – det er en olje til bruk i ansiktet og en til kropp og ansikt. De ble lansert i november i fjor. Flere produkter utvikles også, og den tidligere direktøren forklarer de må gjennom en grundig og uavhengig test- og analyseprosess.
Slik utvikler hun produktene
Bryn forklarer at mange etterspør hudpleie som gir glød til gusten hud, og det var intensjonen med ansiktsoljen.
De forskjellige oljene mikses altså med voksen, og med en spesiell teknikk utvikles altså produktene.
Hun legger stor vekt på at alt skal være naturlig og sunt for kroppen/huden.
Og hun understreker at hun steller ekstra godt med biene sine.
Blant oljene hun bruker er olje fra multefrø og også olje fra Marula trær i Afrika.
Hun har engasjert seg i hjelpeprosjekter i Mosambik.
Kommunikasjon med biene
Tone Bryn tar sine bier på høyeste alvor.
– Jeg driver aktivt med yoga, og tror jo alt levende har energi. Når jeg kommer til bikubene, «snakker jeg» derfor med biene mine. Jeg kjenner på energien de sender ut. Merker jeg at energien er dårlig, venter jeg til jeg kjenner energien er den rette, sier hun.
I inneværende år håper BeeKi-sjefen på en omsetning på rundt en million kroner, og om to år på en omsetning på to millioner kroner.
Hennes klare mål er også å gå internasjonalt – altså nå kunder også utenfor Norge.
– BeeKi har få eller ingen direkte konkurrenter, og aktører vi har snakket med så langt viser interesse for produktene på lik linje med hva det norske markedet gjør, sier hun. I år vil jeg jobbe målrettet med å bygge BeeKi Scincare i Norge samtidig som vi ser på mulighetene i Europa, sier Bryn som ikke velger hvem som helst som samarbeidspartnere.
– Jeg er selektiv på hvem som selger produktene. Det skal føles riktig for begge parter, og det er viktig for meg at de ser verdien av biene i det hele, forklarer hun.
– Det er tøff konkurranse om kvinners hudpleieprodukter. Hva tenker du om dine muligheter til å lykkes?
– Det er konkurranse, ja. Men jeg opplever at det jeg tilbyr er noe unikt. Og de kundene som har begynt å bruke produktene er allerede blitt gjenkjøpere. Jeg håper på flere trofaste kunder, sier Bryn.
– Hvordan opplever du at gründertilværelsen har vært så langt?
– Jeg opplever en enorm frihet, lettelse og glede over å få gjøre det jeg virkelig vil, sier 47-åringen, som utdyper videre:
– Jeg føler faktisk det jeg gjør nå er min livsoppgave. For meg handler dette om langt mer enn hudpleie. Det er biene som står i sentrum for meg. De helsebringende effektene fra voksen er det biene som sørger for. Og bier er som mange vet helt avgjørende for jordens kretsløp. Jeg føler en ydmykhet og en takknemlighet for å få lov å ta del i dette kretsløpet, sier Hvalstad-kvinnen.
I tillegg til hudpleieprodukter, produserer også biene hun har honning, hele seks forskjellige typer, fra bringebær til kraftig lynghonning. Dette selges i ulike butikker i Asker, samt på Asker museum. Askerbiene vant faktisk også nylig NM i honning, kan en stolt gründer og birøkter fortelle. Av Marit Helland Publisert 24.01.2023 Lenke til full artikkel her
ความคิดเห็น